Blog


Székelyföldi TOP50-es cégek a 2016-os év eredményei alapján


datum 2017-09-05     olvasva 823Így állnak most a legnagyobb vállalatok Székelyföldön.

A 2015-ös, kiugróan magas 16%-os árbevétel növekedés után erős visszaesés mutatkozott a legnagyobb székelyföldi cégeknél: 2016-ban a top 50-ben lévő vállalatoknak összességében 1%-al csökkent a bevételük. Igaz, ez a negatív változás nagyrészt az első három helyezett marosszéki cég számlájára írható, hiszen a többi vállalkozás összességében 12%-os bővülést tudott felmutatni. Ennek ellenére a legnagyobb foglalkoztatók alkalmazotti létszáma 3%-al, majdnem 1.000 fővel csökkent.

A visszaesés abban is tetten érhető, hogy az omnibus.ro által minden évben kiadott top 50 árbevételű és alkalmazotti létszámú cégeket tartalmazó listákra 2016-ban már 68 millió lejes bevétellel és 265 bejelentett alkalmazottal fel lehetett kerülni, ehhez az azt megelőző évben még 74 millió lejt, valamint 284 alkalmazottat kellett produkálni.

A kép azért nem annyira szomorú, hiszen az „ötvenek” összességében még mindig pozitívban vannak bevételi mutatóikban. Az arányokat ugyanis leginkább az első három vállalat negatív eredményei rontották le, hiszen ezek hozták a bevételek csökkenésének 71%-át. A legnagyobb, top 50-be bekerült vállalkozások között a marosszékiek dominanciája azért még mindig egyértelmű, ők adták az összárbevétel háromnegyedét 28 céggel. Az 50 legnagyobb székelyföldi cég közül 8 alsó-háromszéki, 8 udvarhelyszéki, 3 csíkszéki, 2 felső-háromszéki és mindössze 1 gyergyószéki, ennek a 22 cégnek kellett osztoznia az összbevétel negyedén, ugyanakkor itt dolgozott a munkavállalók több, mint 53%-a.

Amikor a gáz sem villanyoz fel

Nem meglepő módon tavaly is az energetikai monstrum, az E.ON Energie Romania SA lett az abszolút győztes, amely bár 15 millió lejjel kevesebbet zsebelt be, mint egy évvel korábban, még így is a top 50 bevételeinek majdnem 30%-át, 4,8 milliárd lejt termelt ki. Kistestvére, a lista második gázszolgáltató, az E.ON Distributie Romania SA 5%-os csökkenést volt kénytelen lenyelni tavaly, de 1,5 milliárd lejes árbevételére még mindig nem panaszkodhat. Főleg, hogy egy év alatt megduplázta alkalmazottai számát, így 3.737 fővel a legnagyobb munkáltató lett.

Ráadásul sikerült helyet cserélnie a jelenleg harmadik helyen lévő, több, mint 263 millió lejes visszaesést elkönyvelő, 1,46 milliárd lejes árbevételt hozó Azomures SA-nál, amely súlyos, 15%-os csökkenést jelent 2015-höz képest,. A műtrágyagyártó óriás ráadásul évek óta százas nagyságrendben bocsátja el alkalmazottait, 2013 óta munkásainak felét szélnek eresztette, bár még így is a harmadik legnagyobb foglalkoztató 1.308 munkavállalójával.

A tavaly gyengébb formát mutató dobogósokkal szemben a negyedik-ötödik helyezett, szintén marosszéki cég nagyon izmos növekedést produkál már évek óta. A kábelek gyártásával foglalkozó, negyedik helyezett Romcab SA árbevétele 15%-al nőtt, így már alulról súrolja a bűvös 1 milliárdos határt, amit 2017-ben várhatóan át is lép majd az eddigi trendeket nézve. Valószínűleg a cégben is pozitív várakozásokkal tekintenek a jövőbe, hiszen 60 új munkahelyet teremtettek tavaly. 2015-ről 2016-ra egy helyet lépett felfelé a listán a gyógyszeripari Pharmafarm SA, amely 27%-os növekedése mellett 46 fővel több, összesen 468 embernek ad munkát. Ráadásul ez a két cég produktivitásban is élen jár, egy munkavállalóra éves szinten 1,6 millió lejt meghaladó bevétel esik, messze lekörözve a többi céget ebben a mutatóban.

A hatodik helyezett, szintén jól teljesítő, 10%-os bővülést felmutató Romaqua Group SA vezetőinek sem lehet oka a panaszra, hiszen a gyergyószéki, ásványvizekkel és egyéb italokkal foglalkozó cég a második legnagyobb foglalkoztató Székelyföldön 1.902 alkalmazottjával. De nem csak a víz, hanem a tej is jól folyik, így a lista hetedik helyezettje, az alsó-háromszéki Barótra bejegyzett, de valójában a Brassó megyei Höltövényben tevékenykedő Fabrica de Lapte Brasov SA is elégedett lehet, hiszen 9%-os, több, mint 32 millió lejes bevétel növekedést ért el, valamint 56 új alkalmazottnak is megélhetést tudott adni.

18%-os, 55 millió lejt is meghaladó árbevétel növekedésével a nyolcadik helyre ugrott fel csíkszék legnagyobbja, a dohányárukkal és Garlando termékekkel (csocsó asztalok, darts táblák, biliárd és ping-pong asztalok, stb.) foglalkozó M. Tabac SRL. A játékos kedv úgy tűnik nem csak a víz és tejfogyasztásra, de az egyéb folyékony nedűk forgalmazására is jó hatással van. Legalábbis ezt mutatja, hogy 2016-ban ismét visszakerült a legjobb 10-be az udvarhelyszéki, különböző üdítő és szeszes italokat, élelmiszereket és dohányárukat forgalmazó Amigo & Intercost SRL, amely 17%-os, közel 50 milliós bővüléssel alig marad el a lista kilencedik Hirschmann Romania SRL-től. Az autóalkatrész gyártással foglalkozó marosszéki cég évek óta stabilan növekszik, és annak ellenére, hogy tavaly 53 munkavállalójától vált meg, még így is a 11. legnagyobb foglalkoztató. Az Amigo & Intercost SRL ebben a tekintetben is szorosan a nyomában lohol, a munkáltatói listán már 13., ami nem csoda, hiszen tavaly 104 új belépőjük volt, így már 724-en dolgoznak a kereskedő cégnél.

Nagyok, ne sírjatok!

Az ötvenes listán szereplő vállatoknak összességében nincs okuk panaszra, hiszen közülük mindössze kilencnek csökkent az árbevétele. Arányaiban a legnagyobb visszaesést, 39%-ot a maroskeresztúri, építőipari Geiger Transilvania SRL szenvedte el, igaz, hogy egy kiugróan jó előző év után. Abszolút értékben azonban a legnagyobb csökkenést a már említett, a dobogó legalsó fokára csúszó Azomures SA-nak kellett elkönyvelnie, itt 263 millió lejjel kevesebb folyt be a kasszába.

Ugyanakkor 41 cég pozitív növekedésnek örülhetett 2016-ban. Közülük is kiemelkedik a varrodákat kiszolgáló, ipari textil mosással, festéssel foglalkozó, több cég összeolvadásából létrejövő sepsiszentgyörgyi Ready Garment Technology Romania SRL, amely majdnem 100 millió lejjel, 325%-al növelte a tavalyi bevételeit, mindezt úgy, hogy közben közel 200 munkavállalójától megvált, de még így is a hetedik legnagyobb foglalkoztató 1.005 fővel.

Majdnem ugyanennyivel nőttek a farmakológiai termékekkel foglalkozó Bio Eel SRL bevételei is, 46%-os teljesítmény bővülésével szépen araszolgat felfelé a listán. De nagyon nem ment rosszul tavaly a bútorgyártó, szovátai Artemob International SRL-nek, valamint a nagyernyei bejegyzésű, éttermeket, panziót, hotelt, vegyesboltot, hentesüzletet üzemeltető Palas Com SRL-nek sem, hiszen az előbbi 31 milliós bővüléssel 48%-os, az utóbbi 28 millió lejes árbevétel emelkedéssel 46%-os növekedést ért el.

A top 50-es foglalkoztatói listából még mindig az látszik, hogy a legtöbb munkaerőt az energiaipar és energiaszolgáltatás; az ásványvíz- és italgyártás, forgalmazás; a műtrágyagyártás; az autóalkatrész forgalmazás; a bútor- és textilipar szívja fel. Ez utóbbi különösen domináns, hiszen a legnagyobb tíz foglalkoztató közül öt még mindig textilipari. Mivel azonban ezek tipikusan alacsony hozzáadott értékű iparágak, így nem csoda, hogy évek óta intenzív csökkenés figyelhető meg az alkalmazotti létszámukban. Ez rányomja a bélyegét az 50 legnagyobb munkáltató 2016-os foglalkoztatói adataira is, hiszen összességében ezeknél a cégeknél 3%-al, 930 fővel kevesebben dolgoztak, mint a korábbi évben, illeszkedve az országszerte megfigyelhető gazdasági trendekhez.

A részletes árbevételi és foglalkoztatói listák, valamint az adatokra támaszkodó diagramok székekre lebontva és egész Székelyföldre vonatkozóan megtalálhatóak az omnibus.ro weboldalon, a székelyföldi TOP cégek menüpont alatt.

Forrás: Az eredeti cikk nyomtatásban jelent meg az Udvarhelyi Híradó 2017.09.05.-i lapszámában, valamint a székelyhon.ro oldalon.

Az összes bejegyzés

Friss hozzászólások

Hírlevél

E-mail
Elfogadom a felhasználási, Cookie használati és adatvédelmi feltételeket.

top