Blog


Székelyföldi TOP50-es cégek a 2015-ös év eredményei alapján


datum 2016-10-31     olvasva 1474Nem csak az energia pörgeti a székely bizniszt! A 2015-ös év árbevételi adatai alapján igen jól ment a legnagyobb székelyföldi cégeknek: a top 50 vállalat összbevétele 16 százalékkal, több mint 2,3 milliárd lejjel nőtt 2014-hez viszonyítva, ami együtt járt az alkalmazotti létszám enyhe, 2 százalékos emelkedésével is. A marosszéki cégek dominanciája egyértelmű, a legnagyobb 50 cég közül 29 innen kerül ki, és az összbevétel-növekedés jelentős hányada, 86 százaléka, azaz közel 2 milliárd lej is innen származott.

Nem panaszkodhatnak a tavalyi árbevételekre a legnagyobb székelyföldi cégek, hiszen igen jelentős mértékben, 16 százalékkal közel 17 milliárd lejre sikerült azokat növelni, miközben foglalkoztatottjaik létszáma is emelkedett – ez derült ki az omnibus.ro által kiadott összesítésekből, amely a top 50 árbevételű és alkalmazotti létszámú cégeket tartalmazza. Ahhoz, hogy egy cég a két lista valamelyikére felkerülhessen, legalább 74 millió lejes éves árbevételt kellett produkálnia, vagy minimum 284 alkalmazottal kellett rendelkeznie. A fejlődés ott is tetten érhető, hogy ugyanezekre a top 50-es listákra 2014-ben még fel lehetett kerülni 64 milliós bevétellel vagy 270 alkalmazottal is.

A kép derűs, de azért nem árt árnyalni, hiszen a nagymértékű növekedés elsősorban a marosszéki cégeknek volt köszönhető. A top 50 árbevételű székelyföldi cég közül 29 marosszéki, 8 alsó-háromszéki, 6 udvarhelyszéki, 4 csíkszéki, 2 felső-háromszéki és mindössze 1 gyergyószéki. Még jelentősebb a különbség a székek között az első tízben, ahova a nyolc marosszéki vállalkozás mellé csak egy gyergyószéki (Romaqua Group SA) és egy alsó-háromszéki bejegyzésű (Brassói Tejgyár Rt. – Farbrica de Lapte Brașov SA) tudott bekerülni.

Az energia, a műtrágyagyártás, a gyógyszeripar és az élelmiszeripar egészen jó üzletnek tűnik Székelyföldön, legalábbis ezekben az iparágakban a legjelentősebb a bővülés. A legnagyobb árbevételt 2015-ben is az E.ON Energie România Rt. érte el, 4,8 milliárd lejes bevétellel, amely így önmagában a top 50 árbevételének 28 százalékát adja. Arányaiban a másik energetikai leányvállalat, a lista harmadik helyén álló gázszolgáltató, az E.ON Distribuție România Rt. tudott a legnagyobbat fejlődni, amely tavaly megduplázta bevételeit, így már 1,6 milliárd lejt termelt, alig elmaradva az örökös második, a műtrágyagyártó Azomureș Rt. mögött (1,7 milliárd lej).

De igen tekintélyes növekedést mutatott 2015-ben a kábelek gyártásával foglalkozó, negyedik helyezett Romcab Rt. is, melynek árbevétele 308 millió lejjel, 47 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, 969 millió lejre. 2014-hez viszonyítva nem volt átrendeződés az ötödik, hatodik helyen sem, holott mind a gyergyószéki, ásványvizekkel és egyéb italokkal foglalkozó Romaqua Group Rt., mind a Pharmafarm Rt. tíz százalékpont feletti növekedést produkált. Előbbi 13 százalékkal 632 millió lejre, utóbbi 26 százalékos bővüléssel 592 millió lejre növelte bevételeit.

Helycserék a tízes lista végén

A tízes lista végén azért már van egy kis mocorgás az előző évhez képest. A 2014-ben még kilencedik helyezett, az alsó-háromszéki Barótra bejegyzett, de valójában a Brassó megyei Höltövényben tevékenykedő Brassói Tejgyár Rt. (Farbrica de Lapte Brașov SA) tavaly már hetedik lett a listán, a tizedik helyre szorítva a harmadik energikus leányvállalatot, az E.ON Servicii Technice Kft.-t. A gyógyszergyártó Sandoz Kft. tovább őrzi nyolcadik helyét 338 millió lejes bevételével, de nem pihen, hiszen ezt 10 százalékos növekedéssel biztosította be. A legújabb szereplő a legjobb tíz között az autóalkatrész-gyártással foglalkozó Hirschmann Romania Kft., melynek 56 százalékos bővülése és 334 millió lejes bevétele a kilencedik helyre volt elég.

Bár az első tízbe nem tudott bejutni, azért szép eredményt ért el így is Csíkszék legnagyobb árbevételű cége, a dohányárukkal és Garlando termékekkel (csocsóasztalok, dartstáblák, biliárd- és pingpongasztalok stb.) foglalkozó M. Tabac Kft., amely 22 százalékos bővüléssel 309 millió lejt produkált. Őt követi Udvarhelyszék legnagyobbja, az élelmiszereket, italokat és dohányárukat forgalmazó Amigo & Intercost Kft. (290 millió lej). Felső-Háromszék legjobbja, a kézdivásárhelyi Zarah Moden Kft. 139 millió lejes bevétele viszont már csak a 24. helyre volt elegendő, igaz, itt a bevétel 4 százalékkal csökkent 2014-hez viszonyítva.

Ha csak a legnagyobbak árbevételi adatait nézzük, akkor optimistán tekinthetünk a jövőbe, hiszen a top 50 cég közül harminc 10 százalék feletti árbevétel-növekedést ért el 2015-ben, és mindössze hétnek csökkent ez a mutatója. A legnagyobb, 164 százalékos árbevétel-növekedést a marosvásárhelyi építőipari cég, a Socot Rt. érte el, őt követi a már említett gázszolgáltató, az E.ON Distribuție România (109%) és a szintén vásárhelyi, bútorokkal és műanyag termékekkel foglalkozó Triplast Kft. (84%). Érdekes módon a legnagyobb visszaesést is az építőiparban láthatjuk, a csíkszeredai ING Service Kft.-nél 34 százalékkal csökkentek a bevételek tavaly, így a 48. helyre csúszott vissza a 2014-es 28. pozícióhoz képest.

A válság vége?

A 16 százalékos összesített árbevétel-növekedés mellett a legnagyobb foglalkoztatóknál nőtt az alkalmazottak létszáma is, bár a kép itt már jóval nagyobb változatosságot mutat. A legtöbb munkavállalótól a sepsiszentgyörgyi, kábelek gyártásával foglalkozó Valkes Kft. vált meg (-409 fő), de szintén nagy létszámcsökkentések voltak a még mindig legnagyobb foglalkoztató, a 2015-ben 2466 főnek munkát adó E.ON Servicii Technice cégnél (-353 fő) és a negyedik helyezett Azomureș Rt.-nél, ahol újabb 316 főt bocsátottak el azután, hogy 2014-ben már volt egy hatalmas, 728 munkavállalót érintő leépítés, és ahol így tavaly 1413 fő dolgozott.

A második legnagyobb foglalkoztatónál, a borszéki Romaqua Group Rt.-nél semmi mozgás nem volt munkaerőlétszámban, 2014-ben és 2015-ben is 1895 bejelentett alkalmazott tevékenykedett az ásványvizes cégnél. Legnagyobb mértékben a sepsiszentgyörgyi, textilfestéssel és mosással foglalkozó Ready Garment Technology Romania Kft. növelte munkavállalói létszámát, több mint hatszorosára: egy év alatt 188-ról 1199 főre. Szintén jelentős számú munkavállaló lépett be tavaly a Hirschmann Romania Kft.-hez is, összesen 237 fő.

A legnagyobb foglalkoztatói listából az derül ki, hogy a leginkább munkaerő-igényes ágazatok továbbra is az energiaipar és energiaszolgáltatás, az ásványvíz- és italgyártás, -forgalmazás, a műtrágyagyártás, a textilipar, az autóalkatrész-gyártás és az építőipar. A 2014-es csökkenés után az árbevételek növekedése az alkalmazotti létszámokban is megmutatkozott, még ha jóval kisebb mértékben is, így tavaly a top 50 munkáltatónál 541 fővel többen, azaz összesen 31 453-an dolgoztak.

Diagramok székekre lebontva

A részletes árbevételi és foglalkoztatói listák, valamint az adatokra támaszkodó diagramok székekre lebontva és egész Székelyföldre vonatkozóan megtalálhatók az omnibus.ro weboldalon, a székelyföldi TOP cégek menüpont alatt.

Forrás: Az eredeti cikk nyomtatásban jelent meg az Udvarhelyi Híradó 2016.10.14.-i lapszámában, valamint a székelyhon.ro oldalon.

Az összes bejegyzés

Friss hozzászólások

Hírlevél

E-mail
Elfogadom a felhasználási, Cookie használati és adatvédelmi feltételeket.

top